13.10.2019 20:32

Ferata a Vrbné

Na tenhle krásný víkend (12-13.10.2019, bezvětří, sluníčko a až 25°C) jsem kámošům naplánoval trochu venkovních aktivit :))))

 

Po obídku (doma) a rozloučení s Karlem (v TV), jsme vyrazili směr Tábor, k Lužnici na místní feratu (B s pár obohacujícími místy).

 

FERATA

Ferata je krátká, nemá smysl na ní jet jako na celodenní akci, jedině že by se využily hned vedle sportovně zajištěné cesty (to není až tak špatný nápad). Ale jako zpestření na cestě na USK v Českém Vrbném byla vynikající.

 

Ferata se nachází v romantickém prostředí, kousek od historického centra, na břehu řeky a o kousek vedle je hospůdka. Parkování tak pro max 10 aut okolo. Opravdu bude asi jedna z prvních, protože to lano je fakt splétané ocelové lano vyřazené od lanovky. Každopádně naše karabiny a to i odsedkové triplock karabiny neměly problém a mohly jsme je cvakat přímo na lano.

 

Ze začátku delší kolmější úsek, pak choďák, pak zase kratší kolmější úsek, choďák a ocelový žebřík dolu. Myslím že i naprosto nezkušený to nějak zvládne a hlavně z toho bude mít dobrý pocit že to dal. Já bych ji právě na tenhle účel viděl, pro ty co jdou na feratu poprvé.

 

A i u nás to takhle dopadlo, cestou zpátky se už v autě spřádali plány, kde něco podobného v ČR je a kdy by se tam dalo vypravit. Protože to bylo super a co zkusit třeba i stěnu.

Bylo to fajn naučili se lézti po feratě, už ví o čem to je (oblečení, výstroj, náročnost), naučí se odsednout, odpočívat, podívat se dohlubiny, už tuší co je dozajištění a povzbudí je to napříště.

 

Na feratu jsme přijeli v takovém pozdním odpoledne v sobotu a odchytili jsme skupinku ambiciozních rodičů, co tahali mrňousky nahoru. No platí Standy Bartošky 9-10-12 let. Jinak malé děti nedokáží zmáčknou karabinu (velikost dlaně), nemají takový rozsah pohybu (ruka noha krok). Tak je tam rvali nahoru, tlačili je zespoda, tahali dozajištovacím lanem. Pak jedna holčička zapomněla vycvakávat karabiny, tak se vracela, pak to popletla, tak se vracela ještě 2x, pak si pobrečela. No smysl v tom nevidím. Nám to přidalo hodinu a už jsme nestihli prohlídku historického centra za světla. Ale aspoň jsem mohl dole kámošům popsat co dělají (dozajištění), jak se to dělá, jak se leze atd.

 

V městě byla spousta akcí (Festival outdoorových filmů, Festival čokolády, …) ale my zapadli na hospůdky na náměstí na pivko a menší dlabanec.

 

Hláška dne: „bylo to super, kam vyrazíme příště, no potřebujeme vybavení, hele našla jsem feratový set na Aliexpress a můžeš si vybrat různý barvy“.

 

 

RAFT

V neděli ráno brzké vstávání (6:45), snídaně a autem na USK České Vrbné. Tam jsme půjčili raftík a komplet vybavení za super ceny cca 1500-1600 DÍKY (ceny co mají jinde jsou akorát na to aby zájemce odradily, tím myslím Veltrusy, Roudnice). Safety talk jsem jim dal předchozí večer, takže jenom zopáčko v reálu. A sjíždělo se a pádlovalo a trénovalo. 1,5h dopoledne a 1,5 hodiny odpoledne. Poslední ježdění letošního roku v barevném podzimu za letních teplot.

 

Poslední vystupování dole na břeh se trochu nepovedlo, všichni popadali a tak jsme byli nuceni dát takové polokrizovkové rychlé nalodění v zmatku (vytahování za vestu atd). I to nás pobavilo :))

 

Hláška dne: trénoval jsem s kámošema trochu víc guide jízdu na kontra a tak v jednom vracáku k nám přijel patrně docela zkušený kajakář a říká: Hele co to děláte a k čemu to je ???

 

No k čemu: je dobrý to umět, dobrý na příjezd k břehu, dobrý v zablokovaném terénu, ale myslím si, že když naučím háčky závěs a všechny náklon, tak lidičky víc ocení, když vidí do jakých peřejí a bordelu najíždí popředu, tím pádem to v nich zanechá výraznější dojmy než když do toho couvají a nevidí nic.

 

—————

Zpět